Noutati

Proiect inedit la Pașcani pentru elevii cu autism

Proiect inedit la Pașcani pentru elevii cu autism
Școala Gimnazială Specială Pașcani a implementat proiectul educațional „Alături de voi în lumea noastră” special destinat elevilor cu tulburări din spectrul autist (TSA).
Astfel, în școală, special pentru acești copii, au fost amenajate patru săli de clasă cu un design și echipamente speciale, care să faciliteze demersul educațional-terapeutic pentru elevii cu TSA. Încăperile au fost dotate cu mobilier specific, bănci adaptate, table interactive, spațiu educațional tematic stimulativ.
”Am gândit și pus în practică un proiect de dezvoltare instituțională pentru creșterea rezultatelor terapeutice și educaționale ale elevilor cu dizabilități severe și asociate, prin crearea unui design educațional specific nevoilor acestora. Sunt folosite elemente de semnalizare a spațiilor, mobilier care facilitează mobilitatea și implicarea copiilor, tehnologii moderne și un spațiu colorat tematic.
În fiecare sală a fost creat un ambient stimulativ pentru copilul cu nevoi speciale, au fost montate uși cu vizor special, cu rolul de a deschide spațiul, a da siguranță și a ajuta în orientarea elevilor. Mobilierul în culori pastelate este adaptat nevoilor copiilor cu tulburări din spectrul autist, compartimentat pe tipuri de activități și personalizat, bănci și spații special create pentru a facilita activitățile educaționale, terapeutice sau de odihnă”, a afirmat Cătălin Condrea, directorul Școlii Gimnaziale Speciale Pașcani
Un element de noutate pentru terapia copiilor îl constituie tabla interactivă care, prin folosirea de softuri educaționale specifice și dezvoltarea unui demers educațional terapeutic ce include tehnologii moderne, ajută la desfășurarea unor activități îndrăgite de elevii cu TSA astfel încât progresele realizate sunt mai rapide și vizibile.
În demersul pentru realizarea acestor săli de clasă, Școala Gimnazială Specială Pașcani a fost sprijinită financiar de Consiliul Județean și firme locale.